Sinds 1985
Contact

Schiphol one-xsProjecten van Imarco

Afmeting:
30x30cm, 60x60cm, 100x50cm,120x20cm
Oppervlakte:
50.000 m² vloertegel en toiletgebouwen
Bevestiging:
vloer in mortel
Type tegel:
Keramiek

Over het project50.000 M2 Tegelwerk voor schiphol one-xs

Half juni nam Schiphol het project One-XS in gebruik. Daarbij maakten de huidige decentrale security-controles bij de gates plaats voor centrale security-filters.

“Onze gasten lopen jaarlijks 5 miljoen km over onze vloeren”

Reis & verblijfcomfort

Uitdaging

Project-XS is nodig om het reis- en verblijfcomfort voor passagiers en de efficiëntie te vergroten en ook in de toekomst operationeel te kunnen blijven voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Imarco verzorgde de 50.000 m2 keramische tegelvloer in de nieuwe One-XS-vertrekhal.
Bij deze grote opdracht was het eigenlijke tegelen niet het probleem. De uitdaging zat meer in de bijzondere omstandigheden die het werken op een internationale luchthaven met zich meebrengen.
Om te beginnen vond het werk zowel plaats in de beveiligde zone als daarbuiten. Ook moest de passagiersafhandeling tijdens de verbouwing gewoon door kunnen gaan. Dat had onder meer gevolgen voor bijvoorbeeld het bereiken van de werkplek en de hele bouwlogistiek. Daarnaast golden er zware veiligheidseisen. Uiteraard moesten alle betrokken Imarco-mensen van tevoren gescreend worden door de AID. Gelukkig heeft Imarco veel ervaring met het werken in beveiligde gebieden, zodat de benodigde papieren geen vertraging opleverden.

Strakke tijdvensters

De logistieke tak

Minstens zo gecompliceerd voor de werkploegen was de logistieke tak van de operatie. Op Schiphol kan men slechts binnen zeer strakke tijdvensters bouwmaterialen aanvoeren. Dat laatste gebeurt meestal ’s nachts en in de heel vroege ochtend. De planning van Imarco loste dit op door de tegelleggers ook tijdens die uren (en in het weekend) te laten werken.
Ook de toeleveranciers moesten zich voegen naar de aanlevertijden die Schiphol hanteert.
“Bij dit soort opdrachten moet je heel goed kunnen samenwerken met alle betrokkenen”, blikt de projectleider van Imarco terug op het werk. “In dit geval waren dat Schiphol zelf en de bouwers VolkerWessels, Strukton, Ballast Nedam en BAM. De tegels zelf waren weer een directielevering, omdat Schiphol in samenwerking met Imarco een eigen tegelcollectie laat maken. In dit geval ging het om een bijzondere keramische vloertegel van 120×20 centimeter met een houtnerfmotief. Dat maakt het eindresultaat wel heel speciaal.” De opdracht werd in vier deelprojecten opgeleverd.